Témakörök címkékbe rendezve >

A miszticizmus ellen | Vita az irracionalista gondolkodásról

Egy nagyon érdekes cikkre bukkantam a Mediumon. Írtam a cikk szerzőjének, felajánlva, hogy részletesen reagálok a cikkre, és a kommentszekcióban lehetővé teszem a témáról szóló érdemi vitát. Akinek van valami építő jellegű hozzászólása, természetesen megteheti.

Előrebocsátom, hogy a spiritualizmus képviselői számára én az ördögöt képviselem a terület racionális értelmezése miatt, míg a racionális emberek számára én csak egy vagyok a spiritualitással foglalkozó bolondok közül. A meditációm során sokszor voltam a Középen, ami azt jelentette, hogy mindenki az ellenségét látta bennem, mert amikor az ellenségeik felé néztek, engem láttak meg először. Tehát ez a szerep nem szokatlan számomra. De nézzük akkor ezeket a tételeket.

A misztikus világkép az elidegenedett lét apoteózisa. A misztikus olyan személy, akinek elméjét erőszakkal kiszakították a mindennapi életből, és az irracionalizmus karmai közé juttatták.

A misztikus olyan személy, akinek az elméjét erőszakosan elszakították a mindennapi életéből. Ez igaz, bár sokan nem erőszakkal, hanem önszántából tette és teszi. És az irracionalizmus karjaiba szállították. Ezzel a tétellel nehéz vitatkozni, mert minden szava igaz, bár az igazsághoz hozzátartozik, hogy ez a kijelentés alapvetően egy ítélet annak vizsgálata nélkül, vajon miért akarhat valaki az irracionalitásba kerülni. Az, hogy a misztikus világkép az elidegenedett létezés apoteózisa azért merész kijelentés, mert pont az egyéni tudatú értelmezés szerinti valóság szintje tűnik rendkívül elidegenedettnek ahhoz képest, amit a kollektív tudattal történő összekapcsolódás jelent.

Ha ugyanezeket a gondolatokat egy spiritiszta fogalmazta volna meg, a következőket mondta volna. A materialista olyan személy, akinek elméjét erőszakkal kiszakították az egységből, és a racionalizmus karmai közé juttatták. Amire én azt mondanám, hogy ez igaz és amikor felfedezik a logikát, rájönnek arra, mi hiányzik annyira ebből a spirituális világból. Számomra ez az egész olyan, mintha a fekete és a fehér vitatkozna egymással anélkül, hogy meglátták volna a színeket. Mert az egyik teljesen elnyeli, míg a másik teljesen visszaveri őket.

A misztikus mindenhol összeesküvést és rejtett jelentést lát, a vállalati logóktól a csillagok együttállásáig. A misztikus számára mindennek van valami rejtett, okkult oka, amelyet nem lehet megsejteni hétköznapi, empirikus-racionális eszközökkel. A misztikus számára a megoldás nem az elme tevékenységének ösztönzése és fokozása, hanem inkább annak elfojtása és tompítása. Ez a misztikus fő tevékenységeiben érhető tetten; meditáció, túlzott drogfogyasztás stb.

A misztikus azért lát összeesküvést és rejtett jelentést mindenhol, mert az agya találkozik a magasabb látószöggel, ami tágabb bepillantást enged a világra. Nem szabad elvonatkoztatni attól, hogy nem minden misztikus filozófus és nem mind rendekezik magas intelligenciával, ezért az agyuk nehezebben bírkózik meg azzal az információbőséggel, amit ez a magasabb látószög nyújt. Hadd idézzek egy olyan anyagból, ami olyan tudósok kutatásairól számol be, akik felfedezték a holografikus világot. "David Bohm (aki a Londoni Egyetem fizikusa volt) szerint a szubatomi részecskékkel pontosan ez történik az Aspect-féle kísérletben. A látszólagos fénynél is gyorsabb kommunikáció valójában arról árulkodik, hogy a valóságnak a kézzel foghatónál mélyebb rétegei is léteznek. A szemmel nem látható komplex dimenziókat ugyanúgy nem érzékeljük, mint a megfigyelő a halat körülvevő akváriumot. A részecskéket azért látjuk egymástól elválasztva, mert csak a valóság egy szeletét érzékeljük. Az ilyen részecskék nem különállóak, hanem részei a mélyebben meghúzódó egésznek, amely holografikus oszthatatlanként viselkedik. És mivel a fizikai valóságban mindent ez épít fel, az univerzum is csak egy illúzió. A világegyetemnek ezen fantomszerű viselkedés mellett más megdöbbentő tulajdonságai is lehetnek. Ha a szubatomi részecskék csak látszólag szétválaszthatóak, az annyit is tesz, hogy a valóság mélyebb szintjein a teljes világegyetem összefügg. Az emberi agyban meghúzódó szénatom elektronjai kapcsolatban állnak a Nap vagy tetszőleges távoli csillag felszínén lévő hidrogénatomok protonjaival." Azaz azért lát összeesküvést mindenhol, mert az emberi agya nem látja át a helyzetet, csak érzékeli azt, hogy a hologramban minden mindennel összefügg. Egy olyan emberrel a spiritualitásról beszélgetni, aki nem tapasztalta meg azt olyan, mintha a szerelemről beszélgetnék egy olyan emberrel, aki még nem volt szerelmes. De ettől még nem kizárt az, hogy ebből egy jó beszélgetés lehet.

A vállalati logók kérdése már inkább a mágiához áll közel. A fizikai sík objektív cáfolata talán az lehet, amit az interneten találtam annak idején és arról szólt, hogy egy hipnózis kísérletben elhitették valakivel, hogy a kezében lévő érme egy izzó fémdarab és megégett a keze. Ez a holografikus világképig semmivel sem volt magyarázható. Ám ha ez egy hologram, akkor nem hogy magyarázható, hanem ennél sokkal több minden magyarázható, csak meg kell találni azt a hasonlatot, amivel egy kívülálló ezt a legkönnyebben megértheti. Ha úgy képzeled el a világot, mintha az egy holografikus videojáték lenne, amiben te, a fizikai síkon (a monitoron) vagy a karakter, mindjárt érthetővé válnak az addig misztikus dolgok és ezek egyike az, hogy minden rezeg. Ha Picasso odafröccsent néhány pacát a vászonra, az azért értékesebb, azért fejt ki rajtad nagy hatást, mert másképp rezeg és te ezt a rezgést érzékeled, bár nem tudatosan. A vállalati logók kb. felét tudatosan tervezik meg olyan emberek közreműködésével, akik ezen a területen jártasak. Mivel mi a 3D-ben élünk, attól még az kapcsolatban áll a magasabb dimenziókkal, hogy te azokat nem látod a szemeiddel, mert a szemeid csak a 3D vizuális tartományának érzékelésére alkalmas. De nem alkalmas a infrafényre és az UV fényre, amik a te logikád szerint addig misztikum voltak, amíg ezeket a fény frekvenciákat fel nem fedezték. Ám ilyen frekvenciák nem csak a fény és a hang területein léteznek, hanem ennél jóval nagyobb tartományokban, amik érzékelésére képes lehet az emberi agy is, ha elkezded azt ilyen irányokban fejleszteni. Lehet fejleszteni úgy is, hogy beiratkozol mindenféle egyetemekre és képzésekre és lehet úgy is, hogy beülsz a lakásodba évekre és elkezdesz meditálni. A drogok itt olyan tudatmódosító szerek, amikre lenne egy jó példám. Át tudod úszni a Rio Grandét, de akár csónakba is szállhatsz.

A felvilágosodás óta a miszticizmussal kapcsolatos általános hozzáállás az volt, hogy a tudomány fejlődésével együtt lassan elhalványul. Ennek az ellenkezője bizonyult igaznak. A tudományágak hiperspecializálódásával a misztikus világkép valójában felerősödött. A misztikus, aki szembesül a rengeteg tudományos információval, és képtelen mindet valóban megérteni, a tudományos konszenzus felhígított változataihoz folyamodik. A tudomány e felhígított magyarázatán keresztül képesek megerősíteni világnézetüket. Erre kiváló példa a kvantummechanika felhasználása a miszticizmus igazolására.

A felvilágosodás egy érdekes dolog, ugyanis innentől indul a nagy félreértések kora is. Ugye itt merül fel az a nagy kérdés, hogy teremtés volt-e vagy evolúció. A vallásos emberek az egyik oldalra álltak, a materialisták a másikra. Az senkinek sem jut eszébe, mi van akkor, ha a kettő egyszerre következett be. Ha a teremtésre azt mondom, hogy az egyenlő a holo installációval, racionálisan megmagyaráztam a vallásos hit alapját. Amikor tudományos szemléletű istenkutatásba kezdtem, arra jöttem rá, hogy a tudomány hívei nagyon is hasonlítanak a vallás híveire. Tudod mit jelent az, hogy tudományos szemlélet? Nincs arra bizonyíték, hogy isten létezik, ám arra sincs, hogy nem létezik, azaz nyitva kell hagyni ennek lehetőségét. De az ateista tagadja isten létezését és az a nagy helyzet, ha valamit tagadsz, akkor filozófiai értelemben már létezik, mert te magad hoztad létre, mint a tagadásod tárgyát. Isten kérdése azonban soha nem lesz bizonyítva, mert a felek még abban sem tudnak közös nevezőre kerülni, ki kit vagy mit ért a fogalom alatt.

A tudomány fejlődésével a miszticizmus nem fog elhalványulni, mert minden kutatót, aki felfedez valamit biztosan érdekelni fog, vajon honnan jött az ihlet. Ha az egyik álmában kapja meg a választ, őt érdekelni fogja, hogy kitől-mitől és hogyan. Ha valaki elfelejti megtisztítani a petricsészét és véletlenül felfedezi a penicillint, vajon mit fog szólni arra a misztikus felvetésre, hogy véletlenek nincsenek? De ahhoz, hogy valaki álomban megkaphasson egy matematikai képletet, ahhoz olyan tudás és felkészültség kell, hogy azt értelmezni is tudja. Egy ősembernek hiába vannak ilyen álmai, de még egy középkori király se tudna ezzel mit kezdeni. Azaz a tudomány fejlődése kéz a kézben együtt jár a misztikummal, de ha egy tudós erről nyíltan beszél, kollégái még ki is röhögik. Ám mint ahogy tudósok tömegei között csak kevés az igazán nagy tudós, a misztikusok között is ugyanez a helyzet. Nem érdemes a középszerű tudósokra mutogatni, hogy a spiritizmus felsőbbrendűségét hirdesd és ugyanez a helyzet fordítva. Csak itt az a gond, hogy ha egy spiritiszta tényleg jó, akkor könnyen vallást alapíthatnak a nevében száz évre rá és ő lesz a materialisták szemében a nagy ellenpélda úgy, hogy amit látsz, merőben ellentétes azzal, amit képviselt. A kvantumvilág megemlítése egy érdekes terület, ami egy külön kutatási területet képez, ugyanis az tényleg igazolja a miszticizmus létezését. Csak még várni kell annak az embernek a születésére, aki erre képes lesz.

A szolgai alkalmatlanság állapotába süllyedt tömegek minden lehetséges hipotézis után kapkodnak, amely magyarázatot adhat a társadalom nyomorúságos állapotára, amelyben találják magukat. Kétségbeesésükben az értelem borotvájától megszabadultak, és mint ilyenek, képtelenek különbséget tenni a jó és a rossz, az elemzés és az összeesküvés között. Ebből a tudatlanságból nőnek ki a legaljasabb előítéletek.

A szolgai alkalmatlanság állapotába süllyedt tömegek megfigyelhetők napjainkban is, úgy hívják őket, hogy a populizmusra fogékony emberek. Gyakorlatilag itt van a szemeid előtt minden, csak hiányzik hozzá pár pici információ, hogy összeálljon benned a kép. Az egyik az, nem ott vagy, ahol a tested, hanem a tested van ott, ahol a tudatod. Ha a tudatpozíciód emelkedik a kollektív tartományba, azt leköveti a külvilág és megjelennek körülötted a kollektív irányítású emberek. Vagyis azok, akiknek nem sikerült emelkednie és mivel szintet léptél, megdöbbenve nézed őket. Technikai értelemben ők most nagyobb angyalok, ám mivel nincs racionális gondolkodásuk, a te szemedben ők tudatlanok, míg te az ő szemükben magad vagy a felemelkedett sátán. Te azt mondod, hogy amit látsz, az maga a sötétség, amiből hiányzik a tudás világossága. Ők pedig azt, hogy amit látnak az maga a sötétség, azaz a kritika, az ellenvélemény, a vita, vagyis a béke és nyugalom szándékos megzavarása. Ez a probléma olyan komoly, hogy éveket töltöttem a megoldásával és amire jutottam, az se neked, se nekik nem fog tetszeni, csak később, amikor már látszik az eredmény.

A misztikusok, annak ellenére, hogy premodernistáknak gondolják magukat, valójában a vulgáris posztmodern keretrendszer leglelkesebb védelmezői közé tartoznak. A misztikusok világában az elmén kívül semmi sem számít. A misztikus számára nem az számít, hogy mit teszel, hanem az, hogy mit gondolsz. Amíg a gondolataid tiszták, "pozitívak" és "romlatlanok", addig semmi baj nem érhet téged. Minden embernek megvannak a maga gondolatai, és ezek mind ugyanolyan jók, mint a másik. Egyetlen keret sem jobb a másiknál. Kivéve persze a misztikát elutasító keretet, a materializmust, amelyet a misztikusok piszkosnak, közönségesnek és felvilágosulatlannak tartanak.

zt állítod, hogy a misztikus, akárcsak a posztmodernista, irtózik a filozófia rendszerépítésétől. A te szemedben én biztosan egy misztikus lehetek 20 évnyi kemény meditáció után és létrehoztam egy olyan új világértelmezést, aminek bátran adhatnám a Teremtés 2.0 nevet is. Csupán annyi kellett hozzá, hogy tiszta ember legyek átlagon felüli intelligenciával és ne legyek megkeresztelve. A hologram jóval rugalmasabb, mint gondolnád és van egy tulajdonsága, amit én a "hologram automatizmusának" nevezek. Azaz sokkal könnyebb benne rendszerépíteni, csak odajutni, hogy rendszert építs majdnem egyenlő a lehetetlennel.

Sok misztikus azért anti-filozófus, mert bennük van a vallásos reflex. Azaz leborulni és könyörögni fölfelé. Így pedig baromi nehéz filozofálni, pláne egy olyan közegben, ahol még egy javaslat is veszélyes lehet, hogy az neked jutott eszedbe és nem a főnöknek. Nézz rá a putyini Oroszországra, szóval mi egy oldalon állunk, én sem akarom azt földi mennyként elfogadni. De a vállalati uralmat sem, hisz ma sem kérdőjeleznéd meg a cégvezetőd döntését. Ha szabad vagy és demokrata, neked kellene létrehoznod a szabad mennyt itt a Földön és ezen dolgoznod, nem a középszerű misztikusokra pazarolni az erőforrásaidat. Én megoldottam azt, hogy te meg tudd tenni úgy az elméddel, hogy maradsz a játékban.

A miszticizmus alapító mítosza kísértetiesen hasonlít a fasizmus alapító mítoszához. Mindkettő a létezés harmonikus állapotához való visszatérésre törekszik, amely valamilyen nagy esemény bekövetkeztével elveszett; egyesek számára ez a nagy esemény az ipari forradalom volt. Mások számára maga a mezőgazdaság felemelkedése volt az. A konkrét tartalom nem számít annyira, mint az általa felvett forma.

Akkor a legelső nagy esemény a törzs és a biztonságot nyújtó barlang elhagyása lehetett.

Mindebből következik, hogy a miszticizmus, mint világnézet és gondolkodásmód, minden forradalmi gondolat ellensége, és a reakciós politika alapja. A miszticizmust meg kell találni és ki kell taposni mindenütt, ahol megtalálható. Ez egy parazita, amely az emberek elméjéből táplálkozik, és az intellektuális barbárság állapotába taszítja őket. A racionális elme minden erejét fel kell használni a misztikus ideológia elleni háborúban, amely maga is a hanyatló burzsoázia aljas terméke.

Összekevered a miszticizmust azzal, hogy a magasabb dimenziók felől megszálltak minket. Az ő szemszögükből mi emelkedtünk oda és hoztuk magunkkal a forradalmi gondolatokat és az ott teljesen idegen egyenlőség politikát. Amikor te a miszticizmus kigyomlálásáról beszélsz, parazitáknak nevezve minket, az egy félreértésen alapuló fasiszta válasz. A racionális elme erejét a probléma megértésére és a minden fél szempontjait magában foglaló megoldásra kellene fordítani. Mivel tudom, hogy ez ebben a mai világban lehetetlen, inkább lemondtam a kampányról és magamra vállaltam még pár évet. Úgy hívják a holo-programozást, hogy precíz álmodás.

"Adott tehát, hogy az önkényuralom legfőbb misztériuma, támasza és fenntartója az, hogy az embereket a megtévesztés állapotában tartsa, és a vallás álcájával leplezze a félelmet, amellyel sakkban kell tartani őket, hogy úgy harcoljanak szolgaságukért, mintha az üdvösségért harcolnának, és ne szégyennek, hanem a legnagyobb megtiszteltetésnek tekintsék, hogy vérüket és életüket egyetlen ember dicsőségére áldozzák."

- Baruch Spinoza, Tractatus Theologico-Politicus

"Azt mondják egy mocskos geci vagyok, de én a 'mocskost' kicsit erősnek érzem."

- Diczig István Zsolt, Holografikus Világ Kutató