Témakörök címkékbe rendezve >

Elnaz Rekabi


Az iráni falmászónő a dél-koreai versenyen


Aki sosem hallott eddig olyanról, hogy iráni falmászás, el se tudta kerülni. A hír körbejárta a világot és lenne az ügyben pár gondolatom, amit hol máshol osztanék meg, mint a Medium nagyközönségéből azzal a pár emberrel, aki elolvassa ezt a cikket.

A hír azért ütötte át a világ hírügynökségeinek ingerküszöbét, mert közben Iránban egy ideje balhé van a nép és a kormányzat között abból kifolyólag, hogy a nők mennyiben kövessék az iszlám mennyire szigorú öltözködési szabályait. Az egész balhé úgy kezdődött, hogy a sah annak idején a kelleténél gyorsabban kezdte modernizálni az iráni társadalmat, aminek az lett a vége, hogy a nőknek a tűsarkú cipőből egyik napról a másikra kellett a burkába bújniuk. Egyik végletből a másikba estek. Mára azonban felnőtt egy olyan generáció, akik számára ez a teokratikus rezsim ugyanolyan elfogadhatatlan, mint annak idején a sah volt az egyszerű nép szemében.

Tudom, hogy mostanában nem divat, de nézzük meg ezt a konkrét esetet az ésszerűség talaján. Mennyire életszerű, hogy egy falmászó az amúgy elképesztően nehéz gyakorlatot azzal nehezítse saját magának, hogy egy egész testet és fejet beborító köntösbe bújik? Itt a verseny, amin szó szerint röhögött volna mindenki az irániakon, ha ez a lány az előírások szerint öltözött volna.



Akinek nincs ilyen élénk fantáziája, hogy el tudja képzelni, itt egy két perces összefoglaló a Kazahsztán — Irán női kézilabda világbajnokság egyik meccséről. Nem, itt nem emberek játszanak manókkal, hanem ez az az öltözet, amibe ennek a falmászó hölgynek kellett volna öltöznie.



Én úgy gondolom, hogy Iránnak ez a balhé többet ártott, mint használt, a csaj viszont kapott egy akkora reklámot, hogy még én is írtam róla egy cikket. Egyáltalán nem azért, mert különben egy tök jó csaj, ami sose derült volna ki burkában.


Szerintem Allahnak is tetsző öltözet