Témakörök címkékbe rendezve >

Ezotéria tudományos szemmel

english version

Természetes állapotában egy úgy jöhet létre, ha valaki meg sincs keresztelve és úgy kerül kapcsolatba a spiritualitással, hogy ezt gondolkodó emberként teszi, kívül a vallásokon. Amikor a magam esetében elkezdtem többet érzékelni a világból, addig nem gondolkoztam azon, hogy ezt mélyebben is elkezdem tanulmányozni, amíg bizonyítékot nem találok arra, hogy ez a világ valóban létezik. Ám ezt nagyon nehéz kivitelezni úgy, hogy közben az ember a valóságban él, dolgozik és gyors életet él.

Ha az ember a valóságban és, dolgozik és gyors életet él, két választása van. Az egyik az, hogy elköltözik egy nyugodt, csendes helyre és kivárja azt, amíg sikerül az elméjével szintet lépnie. A másik választása az, hogy ezeket a bizonyítékokat ott keresi, ahol gyorsan meg is találhatja, ám ebben benne van az a veszély, hogy akikhez fordul, nem lesznek önzetlenek, csak előtte a szavak szintjén. Ez utóbbit választottam azzal a filozófiával, hogy mindenki az egyéni útját járja és azon is marad, ha beszerezte a szükséges információkat. A bizonyítékot megszereztem, azaz valóban létezik a spirituális világ, ám abban is biztos voltam, hogy egy szót sem szabad abból elhinni, amit a papok, guruk és mesterek mondanak.

A 20 év folyamatos meditáció során, amit egy európai nagyváros közepén végeztem találkoztam pár olyan kihívással, amit meg kellett oldani. Ilyenek például azok az ügyek, amik a valóságban akkor is előfordulnak, ha teljesen elvonulsz tőle. Lejár az igazolványod és meg kell újítani, fizetni kell a számlákat, ha orvoshoz vagy fogorvoshoz kell menni, kötelező családi eseményen kell megjelenned. Az sem mindegy, hány emberrel tartasz kapcsolatot és azok milyen minőséget képviselnek. Nagyon nem mindegy az sem, ezekkel az emberekkel milyen a személyes viszonyod és fennáll-e az alá-fölérendeltség, vagy valamilyen más befolyás. Ezek mellett is el lehet jutni egy adott szintre, ám akkor később ezek mind megoldásra váró feladatok lesznek, ha az adott szint fölé kívánsz lépni.

Ha tudományos szemmel kezdesz ebbe bele, külön kihívás lehet azon is maradni, amikor olyan magasabb dimenziós hatások érnek téged, amire egy átlagelme úgy reagál, hogy vallásossá válik. Az egy téves álláspont, hogy akkor vagy tudományos, ha tagadod isten létezését, mert mi van akkor, ha tényleg létezik. Nincs arra bizonyíték, hogy létezik, de arra sincs, hogy nem létezik. Ez a helyes hozzáállás és ha bizonyítékot szerzel a létezésére, akkor kell ott helyben kitalálnod, hogyan illeszd ezt bele a tudományos világképbe.

Vannak olyan tudósok, orvosok és matematikusok, akik a saját szakterületükön jutnak el egy olyan szintre, amivel belépnek a spiritualitás területére. Ők azzal a problémával találják magukat szembe, hogy a feltárt összefüggéseknek csak egy részét tudják másoknak bizonyítani és minél mélyebbre mennek a másik részében, annál inkább lehetne őket spirituális mestereknek tekinteni. Ami ellen ők erősen tiltakozni is fognak, mert a tudóstársadalomban ez egyenlő a szakmai halállal, pedig ki más tudná ezeket a területeket felderíteni, akiknek papírjuk is van róla. Mert a papír képezi a szakmai hírnév alapját és ha valaki elkezdene olyan összefüggésekről beszélni, amik a spiritualitáshoz kapcsolhatók, nagyon komoly dolgokat kell előtte letenniük az asztalra, hogy ne kerüljenek a tudóstársadalom perifériájára. Nem beszélve arról, hogy összetűzésbe kerülhetnek az egyházakkal és azokkal is, akik a kutatásokat finanszírozzák és személyes véleményem szerint többet tudnak bizonyos dolgokról, mint maga a tudós és ezt így is szeretnék tartani.

Ettől függetlenül a terület már rendelkezik olyan tudományos munkákkal, amiket olyanok írtak, akiket elfogad a tudomány. Ha ilyenről kellene beszámolnom, alapvetően három könyvet tudnék ajánlani. Az első a hologrammal foglalkozik, a második a pszichológia felől közelít, a harmadik egy egyetemi kutatómunkának indult és bár a téma megszaladt, a dokumentációja tudományos maradt. Nekem is vannak ilyen weboldalaim, ám egyrészről engem nem kötnek a tudományos karriert befolyásoló tényezők, másrészről én kétirányba írok. Azok felé is, akik szerint amit csinálok, az túl tudományos, míg a tudomány felől csak egy hibbant ezoterikus alaknak látszom, aki híján van a bizonyításnak. A bizonyításnak nem, csak a másoknak bizonyításnak. Sajnos ez a másik világ szabálya, hogy erről magadnak meg megbizonyosodnod.